Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

            To Τοπ Καπί (τουρκ. Topkapı Sarayı) είναι ανάκτορο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. . Χτισμένο σε λόφο που επιβλέπει το Βόσπορο και τον Κεράτιο Κόλπο  ήταν η ακρόπολη  του αρχαίου Βυζαντίου,  η οποία  αποτελούσε επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι την κατασκευή του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ (1853).
              Αρχικά γνωστό ως «Νέο Παλάτι» (τουρκ. Yeni Sarayı), έλαβε τη σημερινή ονομασία του κατά το 19ο αιώνα από παρακείμενη ομώνυμη πύλη. Είναι μέρος των ιστορικών περιοχών της Κωνσταντινούπολης, που ανήκουν συλλογικά στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς της  UNESCO.
          Η κατασκευή του χρονολογείται λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από το  Μωάμεθ Β΄. Τα τείχη που περιβάλουν το παλάτι ανεγέρθηκαν περίπου το 1460 και η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε το 1478. Στη διάρκεια του χρόνου, υπέστη σημαντικές τροποποιήσεις, επεκτάσεις, αλλά και φυσικές φθορές, συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική διαφόρων αιώνων, καθώς νέα κτίσματα  προσθέτονταν  από τους σουλτάνους.
           Το Τοπ Καπί είναι  ένα από τα πλέον εντυπωσιακά συμπλέγματα οθωμανικών παλατιών, το οποίο βρίσκεται πίσω από την Αγία Σοφία και είναι ορατό σχεδόν από κάθε σημείο του Βοσπόρου και του Κεράτιου Κόλπου.
         Αρχικά ονομαζόταν Γενί Σαράι, δηλαδή «νέο παλάτι». Θεμελιώθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, ενώ το πρώτο του τμήμα χτίστηκε μεταξύ του 1472 και του 1478 και εκεί έζησε ο Μωάμεθ μέχρι το θάνατό του το 1481.

Τοπ Καπί
       
      Το Τοπ Καπί δέσποζε πάνω στον πρώτο λόφο της Κωνσταντινούπολης εξασφαλίζοντας την εποπτεία της κίνησης του Βοσπόρου, της Χρυσούπολης και της Προποντίδας και υπήρξε για πάνω από τέσσερις  αιώνες η κατοικία των Σουλτάνων, αλλά και το «σπίτι» 4.000 και πλέον ανθρώπων.
       Το παλάτι είναι χτισμένο σύμφωνα με την ανατολική αρχιτεκτονική και αποτελείται από τέσσερα κύρια προαύλια, στο εσωτερικό των οποίων περιλαμβάνονται πολλά μικρά κτίρια, κομψά περίπτερα, μουσουλμανικά τεμένη, περίκλειστες αυλές με σιντριβάνια, λιμνούλες και κρήνες, ακόμη νοσοκομείο και αρτοποιείο.
Τοπ Καπί
    
      Ο ιερότερος θησαυρός του παλατιού είναι ο περίφημος Μανδύας του Προφήτη Μωάμεθ, που φυλάσσεται μέσα σε χρυσή θήκη, ενώ το πιο εντυπωσιακό τμήμα του Τοπ Καπί είναι το Θησαυροφυλάκιο (Hazine). Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένοι όλοι οι θησαυροί των σουλτάνων: θρόνοι χρυσοί, στιλέτα αδαμαντοκόλλητα, πανοπλίες με πολύτιμους λίθους…
     Από το τέλος του 17ου αιώνα το παλάτι άρχισε να χάνει την αίγλη του, καθώς οι σουλτάνοι στράφηκαν στα νέα παλάτια που κατασκευάστηκαν κατά μήκος του Βοσπόρου και ειδικότερα στο Ντολμά Μπαχτσέ, που ήταν και το πρώτο παλάτι ευρωπαϊκού στιλ στην Κωνσταντινούπολη.
        Μετά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1921, το Τοπ Καπί μετατράπηκε σε μουσείο.
.
Τοπ Καπί

Τοπ Καπί

Τοπ Καπί


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου