Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ανταλλακτήριο μεταξιού στη Βαλένθια

           Το ανταλλακτήριο μεταξιού της Βαλένθια  είναι ένα κτίριο ύστερου γοτθικού ρυθμού στην Βαλένθια.
           Το κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο 1482 - 1548 και είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Η UNESCO το  ανακήρυξε το 1996 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς  καθώς «είναι ένα  εξαιρετικό παράδειγμα κοσμικού κτιρίου ύστερου γοτθικού ρυθμού, το οποίο αποτυπώνει δραματικά τη δύναμη και τον πλούτο μίας από τις σπουδαίες μεσογειακές ναυτικές πόλεις».
            Πίσω από το σύγχρονο κτίριο υπήρχε ένα παλαιότερο από τον 14 ο αιώνα, το οποίο ονομαζόταν Ανταλλακτήριο Λαδιού, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιούταν μόνο για εμπόριο  λαδιού, αλλά για όλες τις δουλειές.
          Η εμπορική ευημερία της Βαλένθια έφτασε στο μέγιστο κατά τη διάρκεια του 15 ου αιώνα, και οδήγησε στην κατασκευή ενός νέου κτιρίου. Το σχέδιο του νέου ανταλλακτηρίου της Βαλένθια προέρχεται από μια παρόμοια κατασκευή του  ανταλλακτηρίου  της Πάλμα ντε Μαγιόρκα,  κατασκευασμένο από τον αρχιτέκτονα Γκιγιέμ Σαγρέρα το 1448.
         Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε την κατασκευή του νέου ανταλλακτηρίου ήταν ο Πέρε Κόμπτε, ο οποίος κατασκεύασε τον κύριο κορμό του κτιρίου - την Εμπορική Αίθουσα (ήSala de Contractació) - σε 15 χρόνια (1483–1498).
         Το κτίριο έγινε σύμβολο του πλούτου της Βαλένθια και δείχνει την εμπορική επανάσταση κατά τη διάρκεια του ύστερου Μεσαίωνα, την κοινωνική ανάπτυξη και το  γόητρο που απέκτησε η μπουρζουαζία της Βαλένθια.
          Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Βαλένθια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου