Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΤΑΜΙΡΑΣ

        H Altamira είναι μία σπηλιά που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας και είναι παγκοσμίως γνωστή για τις προϊστορικές βραχογραφίες που την κοσμούν.
        Η σπηλιά ανακαλύφθηκε τυχαία στις αρχές του 1880 , ενώ η γνωστοποίηση των ευρημάτων δίχασε την κοινή γνώμη, που φάνηκε να μην πιστεύει στην αυθεντικότητα των τοιχογραφιών. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε λογικό για την εποχή , μιας και τα αναλλοίωτα έντονα χρώματα και η τελειοποιημένη τεχνική των βραχογραφιών έκανε τους ανθρώπους δύσπιστους προς αυτά.
       Τελικά, το 1902 πιστοποιήθηκε η αυθεντικότητα των τοιχογραφιών, οι οποίες παρουσιάζουν κυρίως θηλαστικά και ανθρώπινα χέρια, όλα χρωματισμένα πολύ έντονα.
      Το 2002 το σπήλαιο έκλεισε τις πόρτες του στους επισκέπτες, καθώς θεωρήθηκε ότι η υπερβολική επισκεψιμότητα αύξανε σε υπερβολικό βαθμό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (από την αναπνοή των τουριστών) και κατέστρεφε τις τοιχογραφίες. Προς τέρψιν όλων, όμως, το σπήλαιο ξαναανοίγει τις πόρτες του στο τέλος του χρόνου και έτσι, εκατομμύρια θαυμαστών θα έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν.

       Η Altamira είναι γνωστή και ως η “Καπέλα Σιξτίνα της Παλαιολιθικής Εποχής”. Να σημειώσουμε , τέλος , ότι το όνομα της (alta=ψηλή, mirar=κοιτώ) προέκυψε από το γεγονός ότι ο επισκέπτης πρέπει να στρέψει άνω το βλέμμα του για να απολαύσει τις εξαιρετικές βραχογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου