Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Αξιόλογα μνημεία και αξιοθέατα της Γερμανίας(Μέρος ΙΙ)

        Ο Καθεδρικός ναός του Άαχεν



       Ο εμβληματικός Καθεδρικός ναός του Άαχεν, αναφέρεται  συχνά και ως «Αυτοκρατορικός Καθεδρικός Ναός» (Kaiserdom),  καθώς ήταν η εκκλησία της στέψης για 30 Γερμανούς βασιλιάδες και 12 βασίλισσες μεταξύ του 936 και του 1531 μ.χ.. Ονομάζονταν Βασιλική Εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Άαχεν κατά την εποχή του Μεσαίωνα ενώ είναι και ο παλιότερος καθεδρικός στη Βόρεια Ευρώπη.

       Η κατασκευή του Καθεδρικού ναού  ξεκίνησε περίπου το 796 μ.χ. κατά την βασιλεία του Καρλομάγνου, ο οποίος και είχε επιλέξει το Άαχεν ως βασιλική πόλη.
   Το παρεκκλήσι που έμελλε να γίνει ο σημερινός Καθεδρικός ναός αποτελούσε μέλος του ανακτορικού συμπλέγματος, με το οποίο συνδεόταν μέσω μιας στοάς. Η αρχική αυτή κατασκευή είναι του Odo von Metz και είναι ένα κυκλικό κτίριο που αποτελείται από ένα κεντρικό οκτάγωνο ενώ ένα άλλο δεκαεξάγωνο κτίριο  το περικλείει με τρούλο.
    Ο Καθεδρικός Ναός του Άαχεν είναι ένα μουσείο της ιστορίας της κεντρικής Ευρώπης μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,ενώ  το θησαυροφυλάκιο του ναού θεωρείται  ότι διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή κειμηλίων στη Βόρεια Ευρώπη. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει  το «Θρόνο του Καρλομάγνου», σημαντικό μνημείο της Γερμανικής ιστορίας καθώς εκεί στέφονταν οι βασιλιάδες για περίπου 600 χρόνια , τον «Πολυέλαιο του Μπαρμπαρόσσα», που αναπαριστά την επουράνιο Ιερουσαλήμ, τη «Χρυσή Αγία Τράπεζα», τη «Σαρκοφάγο του Καρλομάγνου» καθώς και τις τοιχογραφίες και πολλά άλλα σημαντικά θρησκευτικά και πολιτισμικά κειμήλια της Καθολικής Εκκλησίας.


       Τα σημαντικότερα μουσεία του Βερολίνου
      Deutsches Historisches Museum


    Το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο στο Zeughaus είναι το παλιότερο οικοδόμημα της λεωφόρου Unter den Linden και διηγείται την ιστορία της Γερμανίας μέσα από 8.000 εκθέματα, ενώ η νέα πτέρυγα, έργο του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα I.M. Pei, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις. 
Hamburger Bahnhof - Museum fur Gegenwart Berlin
      Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάζεται στο κτίριο του πρώην σιδηροδρομικού σταθμού Hamburger Bahnhof και είναι αφιερωμένο στην τέχνη από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα - από τους Andy Warhol και Robert Rauschenberg μέχρι τους Roy Lichtenstein και Joseph Beuys. Στη δουλειά του τελευταίου είναι αφιερωμένο και ολόκληρο το ισόγειο.
Gemaldegalerie
      Μεγάλη συλλογή πινάκων ( πάνω από 2.700 ) από τους πιο γνωστούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες μεταξύ 13ου και 18ου αιώνα. Σε μια έκταση 700 τ.μ. χωρισμένη σε 72 δωμάτια θα βρείτε πίνακες των Raphael, Vermeer, Van Eyck, Durer, Tizian, Caravaggio, Rubens και Rembrandt. 
Εβραϊκό Μουσείο
    Πέρα από τη διήγηση της ιστορίας των Εβραίων με σύγχρονο κι ελκυστικό τρόπο, το ίδιο το κτίριο αποτελεί αξιοθέατο. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό οικοδόμημα, σχεδιασμένο από τον Daniel Liebeskind, που αν το δείτε από ψηλά μοιάζει με κεραυνό.
Neue Nationalgalerie
    Στη Νέα Εθνική Πινακοθήκη θα βρείτε μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ευρωπαϊκής τέχνης και γλυπτικής του 20ού αιώνα, με έργα των Munch, Kirchner, Picasso, Klee, Feininger, Dix, Kokoschka κ.ά. 

Νησί των Μουσείων(έχει γίνει  εκτενής αναφορά σ΄αυτό)

       Συγκρότημα μουσείων σε ένα νησί στον ποταμό Σπρέε, στο κέντρο της πόλης, με πιο δημοφιλές το Μουσείο της Περγάμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα των ελληνικών εκθεμάτων, όπου δεσπόζουν η αγορά της Αρχαίας Μιλήτου και ο βωμός της Περγάμου. Περιλαμβάνει ακόμη το Altes Museum ( με κλασικές αρχαιότητες ), το Neues Museum ( με συλλογές αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης και διάσημα έργα, όπως η προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης ) και την Alte Nationalgalerie ( με έργα του 19ου αιώνα, όπως του Caspar David Friedrich αλλά και Γάλλων ιμπρεσιονιστών ). 
Πινακοθήκη της Ανατολικής Πλευράς
      Το μεγαλύτερο κομμάτι του τείχους που έχει μείνει όρθιο βρίσκεται κατά μήκος της Muhlenstrasse κι έχει μεταμορφωθεί σε οpen air πινακοθήκη street art.
Deutsche Kinemathek
      Με 13.000 γερμανικές και μη ταινίες στο αρχείο του, το Μουσείο Κινηματογράφου μας ξεναγεί στον κόσμο του σελιλόιντ, από τις πρώτες προσπάθειες για κινούμενη εικόνα μέχρι και το ψηφιακό φιλμ. Ειδική έμφαση δίνεται στο αβανγκάρντ σινεμά και στα ντοκιμαντέρ.
Museum fur Naturkunde
   Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μεγαλύτερο στη Γερμανία, ιδρύθηκε το 1810. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 25 εκατομμύρια δείγματα, ενώ εκεί βρίσκεται ο μεγαλύτερος ανακατασκευασμένος δεινόσαυρος στον κόσμο και το πιο άρτια διατηρημένο δείγμα του αρχαιότερου πτηνού, γνωστού και ως αρχαιοπτέρυξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου