Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Σκανδιναβικές χώρες


          Η Σκανδιναβική χερσόνησος είναι η περιοχή της βόρειας Ευρώπης, που περιλαμβάνει τη Σουηδία, τη Νορβηγία  και τμήμα της βόρειας ΦινλανδίαςΗ ονομασία Σκανδιναβία προέρχεται από την περιοχή της Σκάνιας, η οποία βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου, δηλαδή στη νότια Σουηδία. Η χερσόνησος της Σκανδιναβίας είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ευρώπης.

      Βασικό χαρακτηριστικό της χερσονήσου και παράγοντας σχηματισμού της είναι οι Σκανδιναβικές Άλπεις, η οροσειρά  των οποίων εκτείνεται σε όλο το μήκος της. Η οροσειρά  αποτελεί το φυσικό αλλά και το πολιτικό όριο ανάμεσα στα κράτη της Σουηδίας και της Νορβηγίας.
   Περιμετρικά της χερσονήσου και από δυτικά προς ανατολικά και βόρεια, η ξηρά βρέχεται από:
  • τη Βαλτική Θάλασσα  η οποία περιλαμβάνει τα νησιά Ώλαντ, ανάμεσα στη Σουηδία και τη Φινλανδία  και το νησί Γκότλαντ  νοτιότερα,
  • τη Βόρεια Θάλασσα  
  • τη Νορβηγική Θάλασσα και
  • τη Θάλασσα Μπάρεντς  στο βορρά.
          Το ψηλότερο σημείο της χερσονήσου είναι η κορυφή Γκλιτερτίντεν στη Νορβηγία με ύψος 2.470 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά καθώς ο παγετώνας της κορυφής σταδιακά λιώνει, η κορυφή Γκαλντχόπιγκεν, επίσης στη Νορβηγία,  θεωρείται επίσης το ψηλότερο σημείο με υψόμετρο 2.469 μ. Αυτά τα βουνά της οροσειράς φιλοξενούν και τον μεγαλύτερο παγετώνα στην Ευρώπη,  γνωστό με το όνομα Γιοστεντάλσμπρεεν.
          Περίπου το 1/4 της έκτασης της χερσονήσου βρίσκεται βορειότερα από τον Αρκτικό Κύκλο, με βορειότερο  σημείο ξηράς το ακρωτήριο Νόρντκιν.

   Οι σκανδιναβικές χώρες ενώνονται αόριστα από  ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Κατά τη διάρκεια της εποχής των Βίκιγκ,  οι χώρες όλες μοιράστηκαν έναν κοινό πολιτισμό,μία  γλώσσα και  μία θρησκεία., η οποία είχε τις ρίζες της στη μυθολογία των αρχαίων Νορβηγών. Εξαίρεση αποτέλεσε η Φινλανδία, λόγω διαφορετικού  πολιτιστικού και  μυθολογικού υπόβαθρου, με αποτέλεσμα  να αποστασιοποιείται από τη σκανδιναβική ομαδοποίηση.

         Η Σκανδιναβία είναι ιστορική και γεωγραφική περιοχή στη Σκανδιναβική Χερσόνησο στη Βόρεια Ευρώπη.
              Όταν κάνουμε αναφορά στις σκανδιναβικές χώρες, εννοούμε  η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Κάποιες φορές αναφέρονται κι η Φινλανδία, η Ισλανδία και τα Νησιά Φερόες,  αλλά καθαρά για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους.Οι Φινλανδοί  αποτελούν μια ξεχωριστή γλωσσική και εθνική ομάδα, έχοντας φιννοουγγρικές ρίζες κι έχοντας ενσωματώσει στοιχεία τόσο της ανατολικής όσο και της δυτικής Ευρώπης.

       Ωστόσο, από τα μέσα του 20ού αιώνα, η Σκανδιναβία αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού. Το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο περίφημο σκανδιναβικό μοντέλο, όπως αυτό εκφράζεται στα πεδία της πολιτικής , της οικονομίας , της κοινωνικής πρόνοιας και των διεθνών σχέσεων. Το σκανδιναβικό μοντέλο είναι σήμερα συνώνυμο της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της πολιτικής συναίνεσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, υπό την εγγύηση και στενή καθοδήγηση του κράτους. Η επιτυχία του μοντέλου οδήγησε και τις τέσσερις χώρες , Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, στην επίτευξη ενός πολύ υψηλού βιοτικού επιπέδου, σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης. 

     Παρά την επιτυχία του, το σκανδιναβικό μοντέλο υφίσταται στις μέρες μας τις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης, της δημογραφικής γήρανσης και της μετανάστευσης. Αρκετοί θεωρούν ότι είναι μοιραίο να παρακμάσει. Για πολλούς, όμως, η ευελιξία που έχει επιδείξει έως τώρα αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον κι αυτό, χάρη στον μοναδικό σκανδιναβικό συνδυασμό ιδεαλισμού και πρακτικού πνεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου