Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΣΟΥΗΔΙΑ


         Το Βασίλειο της Σουηδίας  είναι σκανδιναβική χώρα στη βόρεια Ευρώπη.Συνορεύει δυτικά με τη Νορβηγία και βορειοανατολικά με τη Φινλανδία,ενώ νότια ενώνεται με τη Δανία  με τη γέφυρα του Όρεσουντ.

         Η Σουηδία έχει χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, εκτός από τις μητροπολιτικές περιοχές της στο νότο, και μεγάλες εκτάσεις στην ενδοχώρα καλύπτονται ,οι οποίες καλύπτονται από δάση κωνοφόρων.
          Η χώρα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους σε νερό, ξυλεία και σιδηρομεταλλεύματα. Οι πολίτες της απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και η χώρα γενικά θεωρείται σύγχρονη, πολιτικά φιλελεύθερη και με ισχυρό κοινωνικό κράτος.
      Πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι η Στοκχόλμη. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Γκέτεμποργκ,  το Μάλμε και η Ουψάλα.
          Η χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2015, αριθμεί 9.753.627 κατοίκους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2014, το προσδόκιμο ζωής στους άνδρες είναι 80,03 χρόνια, στις γυναίκες 83,87 χρόνια και στο σύνολο του πληθυσμού τα 81,89 χρόνια.
        Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια αναδρομή στην ιστορία της χώρας. Μετά το τέλος της εποχής των Βίκινγκς, η Σουηδία έγινε μέλος της Ένωσης του Κάλμαρ,  το 1397, μαζί με τη Δανία και τη Νορβηγία (η Φινλανδία εκείνη την εποχή ήταν τμήμα του σουηδικού βασιλείου). Η Σουηδία αποχώρησε από την Ένωση το 1523 και για πολλά χρόνια βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους γείτονές της, ιδιαίτερα τη Ρωσία και την Ένωση Δανίας-Νορβηγίας, οι οποίες ποτέ δεν αποδέχτηκαν τελείως την αποχώρηση της Σουηδίας.
        Η Σουηδία συμμετείχε στους μεγάλους πολέμους του 17 ου αιώνα και αναδείχτηκε σε μεγάλη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία, έχοντας έκταση διπλάσια από τη σημερινή της. Αμέσως μετά, όμως, άρχισε η συρρίκνωση: Μεταξύ 1700-1723 έχασε τις κτήσεις της στη νότια και την ανατολική Βαλτική με το Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, ενώ το 1809 έχασε και τη Φινλανδία που προσαρτήθηκε στη Ρωσία. 
       Το 1814 ο βασιλιάς της Σουηδίας απέκτησε (για λίγο) και το θρόνο της Νορβηγίας. 
   Από το 1814, η Σουηδία βρίσκεται σε ειρήνη, αποφεύγοντας να συμμετέχει σε συμμαχίες σε καιρό ειρήνης και παραμένοντας ουδέτερη σε περιόδους πολέμου, πράγμα που κατάφερε και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι ο Χίτλερ την εποφθαλμιούσε λόγω του άφθονου και πρώτης ποιότητας σιδηρομεταλλεύματος που διαθέτει.
 Μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο,οι σοσιαλδημοκράτες άσκησαν σχεδόν αδιάκοπα την εξουσία, εισήγαγαν σημαντικές καινοτομίες στον οικονομικό τομέα και ενίσχυσαν αξιοσημείωτα τις ένοπλες δυνάμεις, διατηρώντας παράλληλα την ουδετερότητα της Σουηδίας.
      Όταν κάποιος σκεφτεί τη Σουηδία στο μυαλό του έρχονται τα κινηματογραφικά αριστουργήματα του Ingmar Bergman, οι θρυλικές επιτυχίες των AΒΒΑ όπως και το σουηδικό μοντέλο, είτε αυτό αφορά την οικονομία ή ένα από τα γνωστά μοντέλα της μόδας, δεδομένου ότι οι κάτοικοί της Σουηδίας είναι από τους ψηλότερους της Ευρώπης.
      Οι Σουηδοί λατρεύουν να γιορτάζουν τις παραδόσεις τους και είναι πολύ περήφανοι για αυτές. Από τις πιο γνωστές γιορτές είναι η καλοκαιρινή γιορτή «Midsummer» όπου όλη μέρα τρώνε καραβίδες στο αρχιπέλαγος, φοράνε αστεία καπέλα και τραγουδούν, ενώ υπάρχει και ένα έθιμο ανάλογο με το δικό μας γαϊτανάκι. Το Δεκέμβρη κοντά στα Χριστούγεννα γιορτάζουν τη γιορτή της «Lucia» φορώντας χρυσόσκονη στα μαλλιά και τρώγοντας παραδοσιακά ψωμάκια με σαφράν, τα Lussekatt.
   Γενικότερα οι Σουηδοί σέβονται την πολιτιστική τους κληρονομιά και προσπαθούν να την διατηρούν με την παρουσία ιστορικών μνημείων, μουσείων και την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να ανακαλύψει κάποιος ιδίως στο βόρειο κομμάτι της χώρας. 
       Η Σουηδία έχει πλούσια φύση με μαγικά δάση, ποτάμια, λίμνες, ψηλές βουνοκορφές και αρχιπελάγη.Χάρη στο δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης (allemansrätten) ο καθένας έχει το δικαίωμα της πρόσβασης στη φύση και οι Σουηδοί λαμβάνουν υπόψη τους το συνταγματικό αυτό δικαίωμα πολύ σοβαρά.Φημίζονται για την οικολογική τους συνείδηση και είναι πολύ ταυτισμένοι με τη μητέρα φύση.Μάλιστα για τον καιρό έχουν μία ενδιαφέρουσα άποψη, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κακός καιρός αλλά μόνο κακά ρούχα. Αυτό  σημαίνει ότι οι Σουηδοί είναι πάντα έτοιμοι για οποιοδήποτε μετεωρολογικό φαινόμενο και κλιματική αλλαγή.
       Όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, η Σουηδία είναι μία από τις πιο αναπτυγμένες κοινωνίες στον κόσμο. Δεν έχει συμμετάσχει σε πόλεμο εδώ και δύο αιώνες και χάρη σε αυτό έχει πετύχει ένα αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο, που στηρίζεται στο συνδυασμό ενός τεχνοκρατικού καπιταλισμού και ενός συστήματος εκτεταμένων κοινωνικών παροχών. Οι κοινωνικές παροχές στη Σουηδία είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.Ενδεικτικά αναφέρουμε  τις τετρακόσιες ογδόντα (480) ημέρες έμμισθης γονικής άδειας και την ιατρική περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Αν και οι φόροι της χώρας είναι υψηλοί οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται, διότι οι παροχές είναι πολλές και γενικά έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται τους φόρους σωστά.
      Η Σουηδία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις χωρών σε πολλά θέματα. Π. χ. είναι η πιο καινοτόμος χώρα, η καλύτερη χώρα για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί, η πιο οργανωμένη σε σύστημα μέσων μεταφοράς, καλύτερη χώρα για να γεράσει κάποιος και δεύτερη στην κατάταξη με τους πιο χαρούμενους κατοίκους.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου