Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΛΕΤΟΝΙΑ


Λετονία

       Στις ακτές της Βαλτικής, «στριμωγμένη» ανάμεσα στην Εσθονία και τη Λιθουανία, βρίσκεται αυτή η μικρή, αινιγματική και πολυπρόσωπη χώρα. Με σοβιετικό παρελθόν, ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον σε… μεταβατικό στάδιο, μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στον ταξιδιωτικό χάρτη. 
      Η πρωτεύουσα Ρίγα, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κλέβει τις εντυπώσεις με τα δαιδαλώδη πλακόστρωτα στενά, τα πολύχρωμα σπίτια, τις αρ νουβό γειτονιές αλλά και και τον ποταμό Daugava να χωρίζει σαφώς την Παλιά από τη Νέα Πόλη. 
   Όχι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα, αξίζει να επισκεφθείτε το παραθαλάσσιο θέρετρο Jurmala με τα πολύχρωμα σπίτια και την τεράστια παραλία, ενώ οι φυσιολάτρες βάλτε στο πρόγραμμα το Sigulda με τα δάση, τα κάστρα και την άγρια φύση. Από αυτό ξεκινάει και η εξερεύνηση στο υπέροχο Gauja National Park με τα ψηλά βουνά, τα μονοπάτια και τα ορμητικά ποτάμια.



  Γιούρμαλα

   Η Γιούρμαλα, είναι η τουριστική ναυαρχίδα της Λετονίας.  Πρόκειται για ένα γοητευτικό σύνολο τριών –  τεσσάρων  χωριών, που απλώνεται  σε μια τεράστια αμμώδη παραλία της Βαλτικής,  μόλις δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ρίγα και που, ενώ τον χειμώνα κοιμάται, το καλοκαίρι ζει μια άνευ προηγουμένου τουριστική φρενίτιδα. Χαρακτηρίζεται "η Γαλλική Ριβιέρα της Βαλτικής".
       Αριστοκρατικό θέρετρο με παράδοση πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια, η Γιούρμαλα την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, συγκέντρωνε πάνω από 300.000 κόσμου, αποτελώντας έναν από τους δημοφιλέστερους τόπους διακοπών στην Σοβιετική Ένωση. Μετά την πτώση της όμως, γνώρισε μια περίοδο κάμψης, αλλά τα τελευταία χρόνια ξαναέρχεται στη μόδα σημειώνοντας  συνεχή  limit up στο τουριστικό χρηματιστήριο της ρωσικής νέας τάξης πραγμάτων. Πραγματικά χιλιάδες νεόπλουτοι από όλες τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, συρρέουν στη Γιούρμαλα για να απολαύσουν μια βουτιά στη θάλασσα της Βαλτικής, να απολαύσουν την ατελείωτη παραλία ή να παρακολουθήσουν κάποιο από τα δεκάδες μουσικά κονσέρτα  που διοργανώνονται  τα βράδια στις πλατείες.
       Βασικό αξιοθέατο της περιοχής είναι τα ξύλινα σπίτια που είναι χτισμένα εκεί δείγματα της art nouveau αρχιτεκτονικής αλλά και κάποιες επαύλεις που μοιάζουν βγαλμένες από παραμύθι.
   Μοιραία λοιπόν η περιοχή βρίσκεται σε τουριστικό οργασμό. Παλιά ξενοδοχεία ανακαινίζονται, οι παραδοσιακές ντάτσες, με την χαρακτηριστική Βαλτική αρχιτεκτονική αναστηλώνονται και δεκάδες καινούργια εστιατόρια και café ανοίγουν, για να εξυπηρετήσουν το ολοένα και αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα.
Σιγκούλντα
Κάστρο Τουράιντα
       Η Σιγκούλντα είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 53 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Ρίγας, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, στην κοιλάδα του ποταμού Γκάουγια. Είναι ίσως η πιο τουριστική πόλη της Λετονίας και συχνά αποκαλείται ως “Ελβετία της Λετονίας”, χάρη στις ομοιότητες που παρουσιάζει το τοπίο. 
       Η πόλη λόγω της στρατηγικής της θέσης -διέθετε τρία κάστρα, τα οποία χτίστηκαν όλα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο- κατά το παρελθόν γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.
   Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το κάστρο Τουράιντα και το σπήλαιο Gutmanis, ένα μοναδικό ποτάμιο σπήλαιο που έχει συνδεθεί με πολλούς θρύλους. 
     Ένα από τα εντυπωσιακότερα κάστρα της Λετονίας, το κάστρο Τουράιντα, βρίσκεται στην περιοχή της Σιγκούλντα, στην κοιλάδα του ποταμού Γκάουγια, σε υψόμετρο 80 μέτρων.Το όνομά του σημαίνει “Κήπος του Θεού” και χτίστηκε το 1214 ως κατοικία του Αρχιεπισκόπου της Ρίγας, στη θέση του προγενέστερου ξύλινου κάστρου Livs. Στους αιώνες που ακολούθησαν, το κάστρο δέχτηκε αλλεπάλληλες κατακτήσεις από Πολωνούς, Σουηδούς και Ρώσους, ενώ μετά την πυρκαγιά του 1776 καταστράφηκε και ερημώθηκε. Από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάστασή του, για να φτάσει στις μέρες μας να αποτελεί το πιο επισκέψιμο κάστρο της χώρας.
  Στις εγκαταστάσεις του κάστρου φιλοξενείται ένα πολυδιάστατο μουσείο με εκθέματα που αντικατοπτρίζουν την ιστορία της περιοχής, από τον 11ο αιώνα. 
      Στο Εθνικό Πάρκο που περιβάλλει τη Σιγκούλντα υπάρχει η δυνατότητα για άπειρα σπορ όλη τη διάρκεια του χρόνου, από τα οποία ξεχωρίζει το “Αερόδιουμ”, που είναι προσομοίωση πτήσης με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Ανοιχτό Εθνογραφικό Μουσείο της Λετονίας

       Το ανοιχτό εθνογραφικό μουσείο της Λετονίας βρίσκεται σε ένα πάρκο σε δασική έκταση έξω από τον αστικό ιστό. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1924 και εμπνεύστηκε από άλλα αντίστοιχα υπαίθρια μουσεία στην Σκανδιναβία. Χαρακτηριστικά κτήρια όπως αγροτικά σπίτια, εκκλησίες, ανεμόμυλοι, σιδηρουργεία και κλίβανοι, από της 4 περιφέρειες της Λετονίας έχουν μεταφερθεί στο μουσείο. Επίσης παρουσιάζονται σχολεία του 18ου αιώνα, ένας παλιός δρόμος-μπαρ και μια φάρμα του 1920. Οι επισκέπτες μπορούν να δούν έναν σιδηρουργό, ένα μελισσοκόμος και άλλους τεχνίτες σε όλα εργασίας. Το 1939 το μουσείο είχε 40 κτήρια, ενώ σήμερα διαθέτει 118 κτίρια και μια συλλογή 114.000 αντικειμένων.
    Ρίγα


       
     Ομορφότερη πόλη της Ευρώπης για το 2015 αναδείχθηκε η Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το Μπέργκεν της Νορβηγίας, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Ινσμπουργκ της Αυστρίας.Η Ρίγα κερδίζει την πρωτιά με το σπαθί της. Αποτελεί πρότυπο πόλης, κτισμένη στις όχθες ποταμού (όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή παράδοση), διατήρησε τα κλασικά μνημεία και την συγκλονιστική τοπική αρχιτεκτονική στα κτίρια.




       Το ιστορικό κέντρο της Ρίγα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Daugava ενώ είναι μουσείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η παλιά πόλη καλύπτονταν στο παρελθόν με τείχη γύρω από την πόλη, τα οποία όταν κατεδαφίστηκαν δημιούργησαν ένα τεχνητό κανάλι.Ο πύργος της σκόνης (Pulvertornis) είναι ο μόνος πύργος και κομμάτι των τοίχων, που έχει παραμείνει, ενώ σήμερα στεγάζει το Μουσείο του Πολέμου. 

    Στην καρδία της παλιάς πόλης υπάρχει η  πλατεία Δημαρχείου με το άγαλμα του πολιούχου αγίου της πόλης του St Roland. Στα μεσαιωνικά λιθόστρωτα στενάκια της παλιάς πόλης υπάρχουν πολλά αρχιτεκτονικά διαμάντια.
  Το κάστρο της Ρίγας ιδρύθηκε το 1330 και επανοικοδομήθηκε λεπτομερώς μεταξύ 1497 και 1515. Τα τείχη μεγάλωναν συνεχώς και μεταξύ του 17ου αιώνα και του 19ου είχαν ουσιαστικά επανασχεδιαστεί επίσης. Στην δεκαετία του 1930, έγινε ανακαίνιση από τον διάσημο Λετονό αρχιτέκτονα Eižens Laube. Η Λετονική κυβέρνηση δήλωσε το κάστρο ως κατοικία της το 1938, ενώ σήμερα είναι επίσης κατοικία του Πρόεδρου της Λετονίας και στεγάζει το Μουσείο της Λετονικής Ιστορίας και το Μουσείο ξένης τέχνης. 
Ρίγα, Λετονία


   Ο προτεσταντικός καθεδρικός της Ρίγας είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική εκκλησία στην Βαλτική. Κατασκευάστηκε το 1211 από τον επίσκοπο Αλβέρτο της Ρίγας, ενώ τροποποιήθηκε αρκετές φορές στο διάβα της ιστορίας του. Ο καθεδρικός της Ρίγας βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Daugava και είναι το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Λετονίας. Εμφανίζεται σε πολλούς πίνακες, κάρτες, φωτογραφίες και τηλεοπτικές ταξιδιωτικές εκπομπές. Στο κτίριο στεγάζεται και το μουσείο της ιστορίας της Ρίγας που εγκαινιάστηκε το 1773 είναι είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία στην Ευρώπη. Ο καθεδρικός ναός  διαθέτει ένα εντυπωσιακό όργανο που κατασκευάστηκε το 1884 και διαθέτει 6.718 σωλήνες και 116 όργανα. 
Καθεδρικός ναός
       Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου πρωτοκατασκευάστηκε το 1209 ενώ η σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε το 1746. Πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου ήταν το ψηλότερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η οροφή και ο πύργος υπέστησαν μεγάλες ζημίες από φωτιά και οι Σοβιετικοί μηχανικοί αποκατέστησαν την εκκλησία το 1973 και εγκατέστησαν έναν ανελκυστήρα που επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάσουν τη θέα της Ρίγας από ύψος περίπου 70 μέτρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου