Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΛΑΠΩΝΙΑ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ

           
           Η πραγματική βασίλισσα του χιονιού είναι η κατάλευκη, παγωμένη Λαπωνία!
       Ένα ολιγοήμερο ταξίδι στη Λαπωνία θα πείσει και τον πιο δύσκολο ταξιδιώτη πως ακόμα κι αυτές οι χώρες με τις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες για τους περισσότερους κατοίκους των Μεσογειακών περιοχών, προσφέρουν απρόσμενες χαρές και ανεξίτηλες παραστάσεις στη μνήμη. Μια εμπειρία μοναδική, είναι το ταξίδι στα σύνορα με το πουθενά, στη χώρα του Ήλιου του Μεσονυκτίου, των Εσκιμώων Sami, του Βόρειου Σέλαος και του Άι Βασίλη
      Ο λόγος για τη Λαπωνία που είναι χώρος συνάντησης ποικίλων φυσικών φαινομένων και πολιτισμών. Η Λαπωνία σαν πραγματική «βασίλισσα του χιονιού» αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με το μεγαλείο του τόπου,  της ιστορίας και των ανθρώπων της, ειδικά το χειμώνα που το απόλυτο λευκό του πάγου φωτίζει ο Ήλιος του Μεσονυκτίου. Οι νύχτες είναι μακριές, οι ώρες του ήλιου λίγες, αλλά η διαφορετικότητα του τοπίου είναι ό, τι πρέπει για χαλάρωση. 
      Το Ροβανιέμι, η έδρα του Άι Βασίλη, όπου βρίσκεται το περίφημο χωριό του Άι  Βασίλη, επιβάλλεται για το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι το ψάρεμα είναι πραγματικά δημοφιλές!
   Η γεωγραφική θέση της Λαπωνίας είναι ενδιαφέρουσα. Είναι το τμήμα της πιο βόρειας  περιοχής της Σκανδιναβίας και της Φινλανδίας που ονομάζεται Αρκτική, τα νότια σύνορα της οποίας είναι κοντά στον αρκτικό κύκλο. Καταλαμβάνει 98.937 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αποτελούν περίπου το 39% ολόκληρης της περιοχής της Φινλανδίας. 
  Ο πληθυσμός της Λαπωνίας αριθμεί γύρω στους 203.000 κατοίκους. Η πρωτεύουσα της Λαπωνίας είναι το Rovaniemi με πληθυσμό 34.400 κατοίκους. Άλλες πόλεις είναι το Kemi (25.100 κάτοικοι), το Tornio (23.300 κάτοικοι) και το Kemijarvi (12,000 κάτοικοι). Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 18 δήμοι στη Λαπωνία.
   Η Λαπωνία έχει πλήρη ανταπόκριση με όλα τα αεροπορικά και οδικά δίκτυα της Φινλανδίας, μέσω των οποίων συνδέεται με κάθε μέρος του κόσμου. Οι κύριοι αερολιμένες της βρίσκονται στο Rovaniemi, στο Kemi, στο Ivalo, στη Kittila και στο Enontekiö. Είναι σύγχρονοι και εξοπλισμένοι για να διευκολύνουν την εκτενή διεθνή κυκλοφορία, οποιεσδήποτε κι αν είναι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
   Η Λαπωνία είναι μια χώρα της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Μια περίεργη χώρα, όχι μόνο για τους πάγους που είναι η μόνιμη συντροφιά της, αλλά και για την πολιτική κατανομή του εδάφους της. Η κατανομή αυτή έχει διαιρέσει τη Λαπωνία σε τέσσερα μέρη. Στη Νορβηγία ανήκει η περιφέρεια Φίνμαρκ κι ένα μέρος της περιφέρειας Τρόμσε, στη Φινλανδία ανήκει η επαρχία Ουλέοβοργ, στη Ρωσία το Δυτικό τμήμα της χερσονήσου Κόλα και στη Σουηδία εννέα διαμερίσματα.
1 25
       Λέγεται πως κάθε περιφέρεια έχει και τη χάρη της. Κι έτσι  είναι. Η Νορβηγική μεριά είναι μια χώρα ορεινή με βραχώδεις ακτές , ενώ η Σουηδική αποτελείται από οροσειρές με κοιλάδες, που οι περισσότερες αγκαλιάζουν όμορφες λίμνες. Οι άλλες δύο η Ρωσική κι η Φινλανδική είναι μάλλον επίπεδες, αλλά έχουν πολλά ποτάμια και λίμνες που τους δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά. 
   Η Φινλανδική Λαπωνία είναι γνωστή για τα εξαίσια χιονισμένα τοπία, τον Άι Βασίλη και τους ταράνδους, τα snowmobiles, τις βόλτες με το παραδοσιακό έλκηθρο με σκυλιά χάσκι, τους Εσκιμώους  Σάμι, το κάστρο από πάγο και το χωριό από πάγο. 
Ο ήλιος του Μεσονυκτίου
      Είναι γνωστό πως ο χειμώνας στη Λαπωνία είναι βαρύς κι ατέλειωτος, ενώ το καλοκαίρι σύντομο και πολύ ζεστό για τους Λάπωνες. Η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Η μέση θερμοκρασία στον πιο κρύο μήνα, που είναι ο Ιανουάριος, κυμαίνεται από -11 σε -30°C. Οι λίμνες είναι παγωμένες τουλάχιστον για το μισό χρόνο, από το Νοέμβριο μέχρι το Μάιο, και στη βορειότερη Λαπωνία για τουλάχιστον 7 με 8 μήνες. Η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι από +12 ως 16°C. Ο ήλιος εμφανίζεται λίγο το χειμώνα. Στον Αρκτικό Κύκλο δεν ανατέλλει καθόλου στις 21 Δεκεμβρίου, την περίοδο του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Όσο πιο βόρεια κινείται κανείς πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, τόσο περισσότερο ανήλια χειμερινή περίοδο συναντά. Στο βορειότερο μέρος της Λαπωνίας, ο ήλιος παραμένει κρυμμένος κάτω από τον ορίζοντα για δύο ολόκληρους μήνες. Το καλοκαίρι, αντίθετα, δε δύει καθόλου για εξίσου μεγάλο διάστημα. Στη Λαπωνία ο ήλιος ξεχνάει να δύσει.Ανεβαίνει στον ουρανό, στρογγυλοκάθεται και δεν κατεβαίνει παρά μόνο για ελάχιστες ώρες. Μπορείτε, ακόμα και στις 12 τα μεσάνυχτα να καθίσετε κάπου έξω – αν αντέχετε, βέβαια το φοβερό κρύο – και να διαβάσετε άνετα με το φως της νύκτας που είναι μέρα την εφημερίδα σας .
       Μια πολύ ενδιαφέρουσα μικρή πόλη της Λαπωνίας είναι η Φίνμαρκ. Είναι γνωστή για τις πάμπολλες βραχογραφίες – πάνω από 2.000 – που διαθέτει. Και δεν είναι μόνο ο αριθμός τους που εντυπωσιάζει. Εκείνο που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι η ζωντάνια που έχουν αυτές οι παραστάσεις των ανθρώπων, των πλοίων, των πουλιών, των ταράνδων και άλλων αντικειμένων της καθημερινότητας, που δίνουν μια γεύση του πολιτισμού εκείνης της παλιάς, μακρινής εποχής.
       Το Χάμερσετ, όπως και το Φίνμαρκ, είναι μια άλλη μικρή πόλη, η οποία έχει ασφαλές λιμάνι, όπου αράζουν μικρά και μεγάλα αλιευτικά, που γυρίζουν από τα ψαρέματα (κύρια απασχόληση των κατοίκων των παραθαλάσσιων περιοχών) ,όπως επίσης και πολλά κρουαζιερόπλοια γεμάτα επισκέπτες.
   Στην πλατεία του Χάμερσετ μπορείτε ν’ αγοράσετε σκαλιστά έργα από δέρμα ή από κέρατα ταράνδων με πλούσια καλλιτεχνικά σχέδια ή να τραβήξετε προς την άλλη πλευρά της και να βρεθείτε στο Μουσείο της πόλης και στα Γραφεία της Βασιλικής και Αρχαίας Εταιρείας της Πολικής άρκτου – του Συνδέσμου προστασίας της λευκής αρκούδας.
      Το Κέμι βρίσκεται βόρεια του Κόλπου της Βοτνίας και είναι η πόλη του χιονιού και της θάλασσας! Στη γύρω περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα παντού χωριά με κάστρα από χιόνι, ενώ το τοπίο είναι ιδιαίτερα μαγευτικό.
       Το Τόρνιο και η Χαπαράντα είναι αδελφές πόλεις, η μια στη Φινλανδία και η άλλη στη Σουηδία, οι οποίες κάποτε ήταν μια ενιαία πόλη. Χωρίστηκαν όμως από τους Ρώσους στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ορίστηκε ο ποταμός Tornojoki ως φυσικό σύνορο των δύο χωρών.
       Το Όουλου είναι πολυσύχναστο και ζωντανό, βρίσκεται στην δυτική ακτή της Φινλανδικής Λαπωνίας. 
  Το Λέβι στη Φινλανδική Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα το όνομα του λόφου, ενώ η ίδια η πόλη – χωριό λέγεται Sirkka. Έχει επικρατήσει όμως η ονομασία Λέβι για όλη την περιοχή. Αυτό το θέρετρο σκι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί τόσο, ώστε να θεωρείται από τα κορυφαία και πιο δημοφιλή στη Φινλανδία. Φιλοξενεί τις μεγαλύτερες διοργανώσεις, διαγωνισμούς και επιδείξεις σκι (ειδικά κατά την περίοδο των γιορτών), αρκετά νυχτερινά κέντρα, εξαιρετικά εστιατόρια και όμορφα ξενοδοχεία σε μια περιοχή αρκετά συγκεντρωμένη.  Η δραστηριότητα  για την οποία είναι γνωστό το Λέβι, το σκι, λαμβάνει χώρα στις διάσημες και υπερσύγχρονες πίστες του λόφου με κύριο χαρακτηριστικό τους διάφορους τύπους ανελκυστήρων. Το Λέβι είναι η πρωτεύουσα του σκι και του snowmobile και του…γκολφ για το καλοκαίρι! 
   Στην περιοχή, κυρίως κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, υπάρχουν περισσότεροι τάρανδοι παρά άνθρωποι, δηλαδή περίπου 220.000. Μεγάλη είναι η προσφορά του μεγαλόσωμου τετράποδου( μεταφορικό μέσο, γάλα, κρέας, δέρμα, ενώ τα κέρατά του χρησιμεύουν στην κατασκευή εργαλείων και όπλων). Ζουν σε καθεστώς ημιελευθερίας και φορούν ένα φωσφοριζέ κολιέ, ώστε να διακρίνονται τη νύχτα από τους οδηγούς. Όλοι οι τάρανδοι είναι μαρκαρισμένοι στα αφτιά για να τους αναγνωρίζει ο ιδιοκτήτης τους.
1 5

      Στη Λαπωνία μπορείτε να δείτε το βόρειο ή πολικό σέλας. Το πολικό σέλας είναι ψυχρή φωτοβολία του αέρα της ανώτερης ατμόσφαιρας παρόμοια με εκείνη που εκπέμπουν σωλήνες με νέον και είναι συχνό φαντασμαγορικό φαινόμενο στις περιοχές του Βόρειου και Νότιου Πόλου. Το πολικό σέλας είναι ορατό σε διαυγή ουρανό και εμφανίζεται πιο συχνά στο βόρειο ημισφαίριο, γι’ αυτό επικράτησε και η ονομασία βόρειο σέλας.
1 20
Ροβανιέμι, το χωριό Άι Βασίλη
       Το Ροβανιέμι βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Αλάσκα και πιο ψηλά από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Αν επισκεφθείτε τον Αρκτικό Κύκλο, όπου βρίσκεται το σπίτι του Άι Βασίλη, θα τον συναντήσετε προσωπικά και θα έχετε τη δυνατότητα να φωτογραφηθείτε μαζί του. Από το ταχυδρομείο του στείλτε τις ευχητήριες κάρτες σας για τα Χριστούγεννα! Το χωριό του Άι Βασίλη είναι ένα θεματικό πάρκο με κεντρικό θέμα, φυσικά, τον Άγιο Βασίλη. Στο συγκεκριμένο χώρο  η ατμόσφαιρα είναι μαγική!  Το Πάρκο βρίσκεται 8 χλμ. βόρεια του Ροβανιέμι.

       Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει στην περιοχή το Arctic Circle Shopping Gallery.  Η επίσκεψη στο Santa Park , στην Disneyland της Λαπωνίας θα σας μεταφέρει σ’ ένα παραμυθένιο κόσμο και θα νιώσετε σαν παιδιά. Χτισμένο στο εσωτερικό μιας τεράστιας σπηλιάς, προσφέρει τη δυνατότητα ποικιλίας παιχνιδιών για μικρά και μεγάλα παιδιά.
1 9
       Αξίζει μία επίσκεψη στο Igloo Restaurant – Snowland , που κατασκευάζεται κάθε χρόνο, 3km έξω από το Ροβανιέμι. Θα θαυμάσετε τον τρόπο κατασκευής από κομμάτια πάγου του εστιατορίου και των δωματίων, για τους τολμηρούς που θέλουν να περάσουν την νύχτα τους μέσα στους πάγους, την disco από πάγο και το εστιατόριο με τα τραπέζια, τις καρέκλες, τα ποτήρια, όλα φτιαγμένα από πάγο.
Ice Hotel-Igloo στο Ροβανιέμι
    Η Λαπωνία είναι το βασίλειο της ελεύθερης ροής υδάτων. Οι πολυάριθμοι ποταμοί, τα ρεύματα και οι λίμνες προσφέρουν πολλές επιλογές και για όσους θέλουν να οδηγήσουν βάρκες ή για τους κωπηλάτες κανό. Μια από τις πιο γνωστές διαδρομές κανό στη Λαπωνία και ολόκληρη τη Φινλανδία είναι η διαδρομή Muoniojoki-Torniojoki, η οποία εκτείνεται σε μία απόσταση πάνω από 500 χιλιόμετρα. Ο ποταμός Naruskajoki στη Salla, η λίμνη Inari, και οι ποταμοί Naatamojoki, Lemmenjoki και Nuorttijoki είναι επίσης δημοφιλή σημεία κωπηλασίας κανό.
   Οι περισσότερες από τις χαραγμένες διαδρομές πεζοπορίας στα εθνικά πάρκα και τα κοντινά τουριστικά κέντρα είναι κατάλληλες για αυτή τη δραστηριότητα. Η Λαπωνία προσφέρει ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκτάσεις για πεζοπορία. Υπάρχουν πολλοί λόφοι, διαφορετικές ζώνες βλάστησης και απέραντα δάση. Τα πολυάριθμα εθνικά της πάρκα έχουν χαραγμένα μονοπάτια και καλύβες κατάλληλες για διανυκτέρευση.
     Αξέχαστη εμπειρία είναι η βόλτα με έλκηθρο με τα σκυλιά χάσκι, αλλά και μοναδική ανάμνηση η τρίωρη κρουαζιέρα με παγοθραυστικό στον κόλπο της Βοτνίας. Οι τολμηροί μπορούν να κάνουν μπάνιο με ειδική στολή.
     Παρόλο που ένα κέντρο επιστημονικών μελετών μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, το Αρκτικό Κέντρο Arktikum διαφέρει. Όταν το επισκεφθείτε, θα λύσετε όλες τις απορίες σας σχετικά με τις επικρατούσες συνθήκες της περιοχής και θα μπείτε στην κουλτούρα των Λαπώνων. Προσφέρεται για κάθε ηλικίας επισκέπτη, οι εκθέσεις του δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου ζωής και του τόπου του βορειότερου πληθυσμού στον κόσμο, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι …το μέλλον. Στο όμορφο αμφιθέατρο του μουσείου μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για το Βόρειο Σέλας και τον Ήλιο του Μεσονυκτιού .

Ξενοδοχείο-ιγκλού από γυαλί στη Λαπωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου