Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

       Δεκατέσσερα νησιά που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, μεσαιωνικά κτίρια που κόβουν την ανάσα και συνυπάρχουν με τα πιο μοντέρνα καφέ και εμπορικά κέντρα, πάρκα και άφθονο πράσινο στο γαλάζιο φόντο των καναλιών και ένα πλοίο που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι και σώζεται αυτούσιο. Αυτή είναι η Στοκχόλμη!


ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

        Τη λένε Βενετία του Βορρά και όχι άδικα. Η Στοκχόλμη απλώνεται κομψή και καταπράσινη πάνω σε δεκατέσσερα νησιά, που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες, ενώ το Αρχιπέλαγός της αποτελείται από 30.000 νησιά και νησάκια, ένα φυσικό τοπίο μοναδικό στον κόσμο.Τα πολιτιστικά μνημεία της Στοκχόλμης, αλλά και τα τοπία απερίγραπτου κάλλους αναμφίβολα δε θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Ας γνωρίσουμε τα σπουδαιότερα απ΄αυτά!
Gamla Stan-Ταξίδι στον χρόνο
      
         Η Παλιά Πόλη της σουηδικής πρωτεύουσας είναι σαν πύλη για ένα ταξίδι στον χρόνο. Άψογα διατηρημένη  μας μεταφέρει κάπου στο  Μεσαίωνα. Στα στενά δρομάκια της μπορεί να βρει κανείς κάθε λογής μαγαζιά.Φυσικά στην Παλιά Πόλη βρίσκονται το Βασιλικό Παλάτι της Στοκχόλμης και ο Καθεδρικός ναός της.
Το Βασιλικό Παλάτι της Στοκχόλμης
     Το παλάτι της Στοκχόλμης είναι η επίσημη κατοικία της σουηδικής βασιλικής οικογένειας και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Gamla Stan) πολύ κοντά στην έδρα του σουηδικού κοινοβουλίου. Αρχικά στη θέση που βρίσκεται σήμερα το παλάτι υπήρχε μόνο το φρούριο που είχε χτιστεί τον 13ο αιώνα από τον Γιάρλ Μπίργκερ (Jarl Birger) και είχε σκοπό την υπεράσπιση του περάσματος προς τη λίμνη Μάλαρεν. Στο φρούριο με τα χρόνια προστέθηκαν και άλλες πτέρυγες και στα τέλη του 16ου αιώνα μετατράπηκε σε αναγεννησιακό παλάτι, υπό την βασιλεία του Ιωάννη του τρίτου. Στις επόμενες δεκαετίες με την ευκαιρία κάποιων ανακαινίσεων εισήλθε το στοιχείο του μπαρόκ, όμως στη συνέχεια το κτίριο υπέστη εκτεταμένες καταστροφές λόγω φωτιάς.  Σήμερα το κτίριο στέκει αγέρωχο και επιβλητικό δεχόμενο εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά. Είναι χτισμένο με τούβλα, οι προσόψεις του είναι καλυμμένες με ψαμμίτη και η οροφή του με χαλκό. Διαθέτει 609 δωμάτια και είναι παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα βασιλικά παλάτια που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για τον αρχικό τους σκοπό.  Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του κάστρου είναι η εκκλησία που βρίσκεται περίπου στο κέντρο, η "πλαγιά των λεόντων" που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα και πήρε το όνομά της από τα γλυπτά λιονταριού που υπάρχουν εκεί και τέλος η φημισμένη βασιλική φρουρά (Högvakten) που σήμερα στελεχώνεται από μέλη των Σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και η ιστορία της ξεκινά από τις αρχές του 16ου αιώνα. Τα επίσημα γραφεία της Σουηδικής μοναρχίας βρίσκονται εδώ και καθημερινά ο βασιλιάς ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός κράτους.
Djurgården-Το νησί με τα μουσεία
       Ένα καταπράσινο νησάκι που το όνομά του σημαίνει «ζωολογικός κήπος». Είναι από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης για περίπατο, αλλά και το σημείο που βρίσκονται πολλά από τα μουσεία της, όπως το Vasa, το Skansen, το πολιτιστικό μουσείο Nordiska (που αξίζει να επισκεφθείτε για μια γεύση της ζωής στη Σουηδία ανά τους αιώνες), το ενυδρείο, θέατρα αλλά και καφέ και εστιατόρια. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν στο λούνα-παρκ Gröna Lund και στο Junibacken, όπου θα ταξιδέψουν στον παραμυθένιο κόσμο της δημοφιλούς Σουηδής συγγραφέως Astrid Lindgren και άλλων παιδικών συγγραφέων, παρέα με την Πίπη την Φακιδομύτη και πολλούς ακόμη ήρωες.


Μουσείο Vasa-Το βυθισμένο πλοίο
       Επιβλητική σιωπή επικρατεί όταν μπαίνει κανείς στο μουσείο Vasa, κατά πάσα πιθανότητα από το δέος που πιάνει τον επισκέπτη όταν βρεθεί μπροστά στο μοναδικό έκθεμα του μουσείου: το πολεμικό πλοίο Vasa που βυθίστηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης το 1628 και ανελκύστηκε 333 χρόνια αργότερα. Σε όσα μουσεία κι αν έχει βρεθεί κανείς δεν μπορεί να μην εντυπωσιαστεί. Το πλοίο στέκεται σε δυσθεώρητα ύψη και κατά συνέπεια και στο ειδικά σχεδιασμένο μουσείο. Το πλαισιώνουν 9 διαφορετικές εκθέσεις που «αφηγούνται» τον τρόπο ζωής στο πλοίο.
Το Δημαρχείο της Στοκχόλμης

        

     Με τον ψηλό πύργο του και το εθνικό σουηδικό έμβλημα με τις τρεις κορώνες να τον στεφανώνουν, το Δημαρχείο της Στοκχόλμης αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης. Κλασικό δείγμα ρομαντισμού από αρχιτεκτονικής άποψης, το Δημαρχείο, με το χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα του, είναι φτιαγμένο από οχτώ εκατομμύρια τούβλα. Εδώ πραγματοποιείται κάθε χρόνο η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ, καθώς και ο χορός που παραθέτει στη συνέχεια η βασιλική οικογένεια στους νικητές και τους συγγενείς τους.
Υπαίθριο μουσείο-Πάρκο Σκάνσεν

       
     
 Το πρώτο υπαίθριο μουσείο του κόσμου, το Skansen ιδρύθηκε το 1891 από τον Artur Hazelius να δώσει στους επισκέπτες μια εικόνα για το πώς ζούσαν οι Σουηδοί ζούσε παλιότερα.

      Περίπου 150 παραδοσιακά σπίτια και άλλα εκθέματα από όλη τη χώρα βρίσκονται διάσπαρτα στην κορυφή του λόφου. Είναι μια μικρογραφία της Σουηδίας, πλήρης, με τα χωριά, τη φύση, το εμπόριο και τη βιοτεχνία αλλοτινών εποχών. 
   Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει όμορφα, παραδοσιακά, σουηδικά σπίτια, πλήρως εξοπλισμένα, με οικιακά σκεύη, αγροτικά και άλλα εργαλεία, έπιπλα κτλ.
      
Στο μουσείο Σκάνσεν υπάρχει και ζωολογικός κήπος με άλκες, ταράνδους,λύκους και άλλα γηγενή άγρια ​​ζώα. Είναι μια κορυφαία επιλογή, ειδικά την άνοιξη, όταν τα ζώα μαζεύονται γύρω από τα μικρά τους.
  Κτίρια στο υπαίθριο μουσείο αντιπροσωπεύουν διάφορα επαγγέλματα και περιοχές της χώρας. Τα περισσότερα από αυτά κατοικούνται από προσωπικό σε  παραδοσιακές στολές εποχής, δημιουργώντας συχνά έργα  χειροτεχνίας, παίζοντας μουσική ή ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες της  υπαίθρου, ενώ πρόσχαρα απαντούν σε ερωτήσεις των επισκεπτών.
  Το μετρό της Στοκχόλμης, το ομορφότερο της Ευρώπης



       Το μετρό της Στοκχόλμης έχει χαρακτηριστεί -και δίκαια- ως «το πιο όμορφο μετρό στην Ευρώπη». Ονομάζεται «TUNNELBANA», έχει μήκος 110 χλμ. και είναι γεμάτο με εκπληκτικά έργα τέχνης. Η "γιγαντιαία γκαλερί" έχει 100 σταθμούς, εκ των οποίων οι 47 είναι υπόγειοι και διακοσμημένοι με ψηφιδωτά, γλυπτά, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις, από 150 καλλιτέχνες. 
Η «TUNNELBANA» προσφέρει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να ξεφύγουν από την μονοτονία της καθημερινότητας ακόμη και όταν ταξιδεύουν για τη δουλειά τους. Σχεδόν κάθε σταθμός έχει τη δική του γκαλερί, η οποία παρουσιάζει τα έργα διαφόρων καλλιτεχνών. 
       
Η κατασκευή άρχισε το 1947 και ο τελευταίος σταθμός άνοιξε το 1994. Οι σταθμοί που είναι χρωματισμένοι με πράσινο χρώμα είναι οι παλαιότεροι και εγκαινιάστηκαν από τον Σουηδό βασιλιά το 1951. Το μπλε σηματοδοτεί το νέο σύστημα και είναι το βαθύτερο σημείο κάτω από τη Στοκχόλμη. 
   Το μετρό της Στοκχόλμης είναι αναμφίβολα ένα μνημείο σύγχρονης τέχνης και όχι άδικα, αποκαλείται “η μακρύτερη έκθεση τέχνης”.  Το σύστημα του μετρό περιλαμβάνει 100 σταθμούς, 47 υπόγειους και 53 υπέργειους.
Είναι ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη, με τη μοντέρνα και φουτουριστική τάση να επικρατεί στη διακόσμηση των σταθμών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου