Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ταλίν





   Μικρά πλακόστρωτα σοκάκια, λάμπες πετρελαίου στους δρόμους, γοτθικού ρυθμού καμπαναριά και μεσαιωνικές αγορές συνθέτουν την εικόνα του Ιστορικού κέντρου του Ταλίν. Η ανοικοδόμησή του πραγματοποιήθηκε από τον 13ο ως το 16ο αιώνα. 
   Το Ταλίν (παλιότερα λεγόταν Reval) Υπήρξε μια ακμάζουσα εμπορική πόλη με πληθώρα μαγαζιών, σπιτιών και εκκλησιών, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα  ανέπαφα, χάρη στα τείχη και τα φρούρια που περιέβαλλαν την πόλη. Η Κάτω Πόλη είναι το μέρος, όπου ζούσαν οι έμποροι και οι καλλιτέχνες, ενώ στις μέρες μας αποτελεί το πιο πολυσύχναστο και σύγχρονο μέρος της πόλης. 


  Στην περιοχή ξεχωρίζει το κτίριο του Δημαρχείου, που χτίστηκε το 1371 και σήμερα λειτουργεί ως δημοτικό μουσείο. Το μοναδικό γοτθικού ρυθμού δημαρχείο στη Βόρεια Ευρώπη είναι αυτό του Ταλίν, ένα εντυπωσιακό κτίριο που μετρά περίπου 7 αιώνες ζωής. Χτίστηκε το 1371 στην καρδιά της πόλης, ενώ ευρήματα και μαρτυρίες αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός παλαιότερου κτίσματος στην ίδια ακριβώς θέση. Το 17ο αιώνα στο κτίριο προστέθηκε το κωδωνοστάσιο, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τελικά αποκαταστάθηκε το 1950.       Από το 1975 λειτουργεί ως Δημαρχείο, αλλά και ως αίθουσα εκδηλώσεων και εκθεσιακός χώρος, με πλήθος εκδηλώσεων και εκθέσεων να λαμβάνουν χώρα εδώ. Στην κορυφή του Δημαρχείου βρίσκεται ένας ανεμοδείκτης με τη μορφή ενός άντρα με μεγάλο μουστάκι, συμβολικό θεματοφύλακα της πόλης.


   Ο λόφος Tοόμπεα κατά τον 13ο αιώνα υπήρξε η κατοικία της δανέζικης αριστοκρατίας. Οι σχέσεις τους με τους πληβείους όμως δε ήταν καλές, εξ ου και τα μεγάλα και χοντρά τείχη που φυλάσσουν την είσοδο.   
Κάστρο Τόομπεα
     Στην περιοχή βρίσκεται και ο δανέζικος βασιλικός κήπος, μια όαση ξεκούρασης για όλους τους κατοίκους της περιοχής. 
    Οι πιο γνωστές εκκλησίες της περιοχής είναι η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η εκκλησία του Saint Olav
Εκκλησία αγίου Όλαφ
     Μία βόλτα στο ιστορικό κέντρο του Ταλλίν ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή και στις σοκολατερί της περιοχής διατίθενται εξαιρετικής ποιότητας ροφήματα σοκολάτας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου