Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ουαλία, μια περιοχή βγαλμένη από τα παραμύθια *** Κάρντιφ


   

    Η Ουαλία  είναι μια από τις τέσσερις χώρες που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας  και συνορεύει ανατολικά με την  Αγγλία, νότια με το Κανάλι του Μπρίστολ (Môr Hafren) και δυτικά και βόρεια με την Ιρλανδική Θάλασσα.
      Πρωτεύουσα της Ουαλίας είναι η μεγαλύτερη πόλη της, το Κάρντιφ, από το 1955.
  Οι πρώτες πηγές καταγεγραμμένης ιστορίας παρατηρούνται κατά τη ρωμαϊκή κατοχή της Βρετανίας.
     Μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων από τη Βρετανία το 1410, και οι Ουαλοί απέκτησαν ξανά τους δικούς τους βασιλείς. Γύρω στο 400 με 500 μ.Χ. η χώρα καταλήφθηκε από Ιρλανδούς αποίκους και αργότερα κατακλύστηκε από τους Βρετανούς που έφευγαν μπροστά στους Αγγλοσάξονες. Οι Βρετανοί βρήκαν τους συγγενείς τους Κέλτες στην Ουαλία, βρήκαν επίσης Κέλτες από την Ιρλανδία και αναμιγνυόμενοι μεταξύ τους πήραν την ονομασία Κίμβροι.
     Η κοινωνική οργάνωση της ζωής τους στηρίχθηκε όπως σε όλους τους κελτικούς λαούς, στην οργάνωση της φυλής. Είχαν βασιλείς και βάρδους, τους οποίους, σαν ποιητική και ιερατική κάστα, εκτιμούσαν πολύ. Οι βάρδοι ασχολούνταν με τη διαφύλαξη και τη μελέτη των παραδόσεων της φυλής τους. Οι βάρδοι ζούσαν στην αυλή του βασιλιά και στηρίζονταν οικονομικά από αυτόν.Οι Αγγλοσάξονες σταμάτησαν μπροστά στο φράγμα των ουαλικών βουνών,και εγκαταστάθηκαν εκεί. 
      Μετά την απώλεια των πεδινών περιοχών, τα βασίλεια της Μερκίας (Mersey) και της Νορθούμπρια (Northumbria) στην Αγγλία, και μετά του Γουέσσεξ (Wessex), καθόρισαν τα σύνορα μεταξύ των δυο λαών. Μέχρι τον 8ο αιώνα, είχαν καθοριστεί και τα ανατολικά σύνορα με τους Αγγλοξάξονες.
    Οι ακτές της Ουαλίας και τα μοναστήρια της άρχισαν να υφίστανται τις ερημώσεις των Νορμανδών πειρατών μέχρι το 850 που ο βασιλιάς τους Ρόντερικ ο Μέγας (820-878) έδιωξε τους Βίκιγκς από τη χώρα σκοτώνοντας μάλιστα τον αρχηγό τους, Χομ, και ίδρυσε ισχυρή δυναστεία. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κορνουάλης το 1722, οι Βρετόνοι της Ουαλίας έκαναν ειρήνη με τους Βίκιγκς και ζήτησαν από τους Νορμανδούς να τους βοηθήσουν στον πόλεμο με τους Αγγλοσάξονες,  προκειμένου να αποτρέψουν την κατάκτηση της Ουαλίας, κάτι που κατάφεραν προσωρινά. Ο Χάρολντ, (1022-1066) ο τελευταίος  Αγγλοσάξονας βασιλιάς τους κήρυξε το πόλεμο και το 1063 κατέλαβε τη χώρα.
     Η νορμανδική επέκταση στην Ουαλία άρχισε λίγο μετά την αγγλική, το 1066,  από τον ίδιο το Γουλιέλμο τον Κατακτητή, τον οποίο τον έσπρωξαν προς τα εκεί η βοήθεια που προσέφεραν οι Ουαλοί στους Άγγλους επαναστάτες, που πολεμούσαν εναντίον της νορμανδικής κατάκτησης.
    Οι νότιες και ανατολικές περιοχές υπό αγγλική κυριαρχία έγιναν γνωστές με το όνομα Lloegyr, το οποίο αρχικά αναφερόταν στο βασίλειο της Μερκίας  κι έπειτα γενικότερα στην Αγγλία. Τα γερμανικά φύλα που κυριαρχούσαν στις περιοχές αυτές ονομάζονταν γενικά Saeson, δηλαδή Σάξονες, ενώ οι Αγγλοσάξονες  αποκαλούσαν τους Ρωμαιο-Βρετανούς Walha, που, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.  Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, επικράτησε μεταξύ των Ουαλών και η ονομασία Cymry έναντι του Brythoniaid.
    Το 1216, ο Λιουέλιν ο Μέγας  (Llywelyn Fawr), εγγονός του Όουεν Γκουίνεθ (Owain Gwynedd), έγινε ο πρώτος Πρίγκιπας της Ουαλίας. Ο εγγονός του, Λιουέλιν Β΄, διασφάλισε τον τίτλο από τον Ερρίκο Γ΄ της Αγγλίας με τη Συνθήκη του Μοντγκόμερι το 1267. Ωστόσο, λίγο αργότερα εισέβαλε στη χώρα ο Εδουάρδος Α' της Αγγλίας και έθεσε τέλος στην εξουσία των Ουαλών πριγκίπων το 1282. Το κεφάλι του Λιουέλιν περιφερόταν πάνω σε ένα ακόντιο μέχρι το Λονδίνο, ενώ η κόρη του, Gwenllian, βρέφος, μπήκε σε περιορισμό και κλειδώθηκε στο κοινόβιο του Σέμπρινχαμ, όπου και πέθανε σε ηλικία 44 ετών.
   Το 1301  ο Εδουάρδος Α΄ παραχώρησε τη χώρα ως φέουδο στο γιο του Εδουάρδο Β΄ και τον ονόμασε πρίγκιπα της Ουαλίας. Οι Ουαλοί εξεγέρθηκαν πολλές φορές εναντίον της αγγλονορμανδικής κατοχής, αλλά τελικά το 1536  με διάταγμα του Ερρίκου Η΄ έγινε η πλήρης ενσωμάτωση με την Αγγλία.
   Η Ουαλία είναι πεδινή χώρα με έκταση 20.779 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος της Ουαλίας είναι πεδιάδα και υπάρχουν μόνο λίγα και χαμηλά βουνά, κυρίως βόρεια και κεντρικά στη χώρα, ενώ το μήκος της ακτογραμμής της φτάνει τα 1.200 χιλιόμετρα. Έχει, επίσης, μερικά νησιά, από τα οποία μεγαλύτερο είναι το Ανγκλέσι (Anglesey) στα βορειοδυτικά.
   Οι κυριότερες βιομηχανικές περιοχές με το μεγαλύτερο πληθυσμό βρίσκονται στη Νότια Ουαλία και αποτελούνται από τις πόλεις του Κάρντιφ (Caerdydd), του Σουόνσι (Abertawe) και του Ντιούπορτ (Casnewydd) και τις γύρω περιοχές.
welsh flagΟι Ουαλοί δεν μοιάζουν με κανέναν άλλον στη Βρετανία και ξέρουν πόσο διαφορετικοί είναι. Είναι οι Κέλτες, η σκληρή μικροκαμωμένη, σκουρόχρωμη ράτσα, που υπήρξαν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού και δεν αναμείχθηκαν με τα φύλα των κατακτητών που ήρθαν αργότερα απ΄ την ανατολή, αλλά σιγά-σιγά ωθήθηκαν προς τα δυτικά βουνά.


     

   Σκηνικά που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθια με ιππότες, δεσποσύνες και πολλούς αυλικούς. Η βόλτα στα πιο εντυπωσιακά κάστρα-παλάτια μας ταξιδεύει σε εποχές που έχουν από καιρό περάσει. 
       Το ομορφότερο κάστρο της Σκοτίας βρίσκεται στο χωριό Angus και αποτέλεσε κατοικία για την οικογένεια Lyon από τον 14ο αιώνα. Παρόλο που το μεγαλύτερο τμήμα του έχει ανακατασκευαστεί, τα θεμέλιά του χτίστηκαν το 1376. Πλέον αποτελεί κατοικία του Κόμη και της Κοντέσας Strathmore και Kinghorne και είναι ανοιχτό στο κοινό. Εννοείται πως σύμφωνα με το θρύλο το κάστρο είναι στοιχειωμένο από βαμπίρ αλλά και την “Γκρίζα Κυρία”, το φάντασμα που κατοικεί εκεί.


Πράσινη Γέφυρα της Ουαλίας


    Οι γέφυρες είναι εντυπωσιακές από μόνες τους, καθώς μπορούν να ενώνουν διαφορετικά μέρη. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για γέφυρες που δεν έχει επέμβει το ανθρώπινο χέρι. Οι φυσικές γέφυρες αποδεικνύουν το μεγαλείο και τη δύναμη της φύσης. Την ικανότητα του νερού να σμιλεύει τις πέτρες και να δημιουργεί ένα μοναδικό θέαμα που αφήνει άφωνους όσους βρεθούν κοντά στις περιοχές. Μία αξιοθαύμαστη φυσική γέφυρα βρίσκεται και στην Ουαλία. Είναι η λεγόμενη Πράσινη Γέφυρα της Ουαλίας. 
    Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στην Νότια Ουαλία, και ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στο Pembrokeshire Coast. Η καμάρα αυτή σχηματίστηκε όταν ο βράχος απομακρύνθηκε από το νερό, ενώ μελέτες λένε πως μια μέρα θα καταρρεύσει.


ΚΑΡΝΤΙΦ


     Το Κάρντιφ βρίσκεται στη Νότια Ουαλία στο Κανάλι του Μπρίστολ στις εκβολές τριών ποταμών: του Ταφ, του Έλι και Ρίμνεϊ. Το Ταφ διασχίζει το κέντρο της πόλης. Το Κάρντιφ είναι ιδιαιτέρως επίπεδη πόλη, ένα χαρακτηριστικό που το βοήθησε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια παγκοσμίως για την μεταφορά γαιάνθρακα από τις άγριες κοιλάδες της Νότιας Ουαλίας. Το γεγονός ότι μεγάλες σε έκταση ζώνες είναι πεζοδρομημένες βοηθά στο να την καθιστά ακόμη πιο ελκυστική για τον επισκέπτη.
  Άλλοτε βιομηχανική πόλη, το Κάρντιφ έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Αποτελεί, πλέον, μια σύγχρονη και ζωντανή πρωτεύουσα, η οποία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στους τουρίστες που ενδιαφέρονται για την ιστορία της και τον ουαλικό πολιτισμό. Με ταχεία βήματα αρχίζει και καθίσταται ως ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κέντρο της πόλης έχει αναπτυχθεί ραγδαία στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και θεωρείται, σήμερα, ως ένας από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς για ψώνια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
   Το Κάρντιφ είναι ιδιαίτερα πράσινη πόλη, έχοντας το μεγαλύτερο χώρο πρασίνου ανά κάτοικο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι στο οποίο συνεισφέρει και η παρουσία του Μπιούτ Παρκ, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Έχει την φήμη της πόλης των κάστρων, έχοντας 5 διαφορετικά κάστρα εντός των ορίων της. Ο κύριος πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στις 341.000 κατοίκους, ενώ 861.000 κατοικούν στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή.
    Το Κάρντιφ είναι η ατμοσφαιρική πρωτεύουσα της Ουαλίας και ανερχόμενος εναλλακτικός ευρωπαϊκός προορισμός. Η  ζωηρή του ταυτότητα, η νευρώδης πολιτιστική ζωή και η καλαίσθητη, ζεστή φιλοξενία κερδίζουν τον επισκέπτη στα σημεία.
 Παλμό, αλλά και νότες χαλάρωσης στο κέντρο της πόλης δίνει το Κάστρο του Κάρντιφ
Το κάστρο του Κάρντιφ
    Το κέντρο της πόλης του Κάρντιφ βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της πόλης, λίγο βορειότερα από τον Κόλπο του Κάρντιφ. Επίκεντρό του, είναι, παραδοσιακά, το κάστρο, αυτό το μεγαλειώδες γοτθικό κτίσμα, το οποίο συνορεύει στα βόρεια με το ιστορικό πολιτιστικό κέντρο της πόλης, το μεγάλο σε έκταση Μπιούτ Παρκ και τα πανεπιστημιακά κτίρια, τον Ποταμό Ταφ στα δυτικά, και τις σιδηροδρομικές γραμμές Valleys και National στα ανατολικά και τα νότια, αντιστοίχως. Η ανάπτυξη των τελευταίων ετών, ωστόσο, έχει οδηγήσει την πόλη στο να αυξήσει την έκτασή της, ειδικά όσον αφορά τα εμπορικά γραφεία και την διάταξη των κατοικιών. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή στα νότια του αρχικού κέντρου της πόλης που βρίσκεται προς την κατεύθυνση και περιλαμβάνει τον Κόλπο του Κάρντιφ έχει, σχεδόν ολοκληρωτικά, επανασχεδιαστεί.
      Κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, το Cardiff ήταν το σημαντικότερο λιμάνι στον κόσμο, μια και η περιοχή παρήγαγε άνθρακα που ήταν το βασικό καύσιμο που τροφοδότησε την επέκταση της βρετανικής αυτοκρατορίας. Ο κόλπος του Cardiff, γνωστός σήμερα ως Cardiff Bay, ήταν το λιμάνι. Ναυτικοί και εργάτες από 50 χώρες είχαν μεταναστεύσει εκεί, με πιο μεγάλες παροικίες τους Σομαλούς, τους Υεμένους και τους Έλληνες. Η πιο διάσημη κάτοικος της περιοχής ήταν η Shirley Bassey, τη βιογραφία της οποίας, έγραψε πρόσφατα ο  John Williams, περιγράφοντας τη ζωή στο Tiger Bay (όπως τότε λεγόταν το λιμάνι) γεμάτη πορνεία, χαρτοπαιξία, αλκοόλ και υπόκοσμο.
Cardiff Bay   Σήμερα είναι μια εξαιρετικά τουριστική περιοχή με πολλά αξιοθέατα όπως το Techniquest Science Discovery Centre, που ξετρελαίνει τα παιδιά. Στην  προκυμαία μπορεί κανείς να νοικιάσει καραβάκια για βόλτα στον κόλπο ή να χαλαρώσει σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια, μπαρ, pub και μαγαζιά. Δίπλα είναι το πολιτιστικό και συναυλιακό κέντρο, Wales Millennium Centre, με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του.
    Αν κάποιος θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να βιώσει πως ήταν η Ουαλία μέσα στους αιώνες, αξίζει να επισκεφτεί το St. Gagans History National Museum. Είναι ένα δωρεάν ανοιχτό μουσείο, που έχει στηθεί σαν ένα χωριό με ιστορικά κτίρια απ’ όλη τη χώρα, που μεταφέρθηκαν στο St. Fagans. Τα κτίρια είναι επιπλωμένα με αυθεντικά κομμάτια και αντικείμενα της κάθε εποχής. Ακόμη και τα τζάκια είναι αναμμένα, ώστε να νιώθεις την αυθεντική εμπειρία.
       
  Σε κοντινή απόσταση υπάρχει και το Castell Coch, μια αναπαράσταση γοτθικού κάστρου που χτίστηκε το 19ο αιώνα πάνω στα ερείπια του αυθεντικού, από τον 13ο αιώνα. Ανάμεσα στα δάση, η παραμυθένια Γερμανική αρχιτεκτονική του, ξεπροβάλει σαν παραφωνία στη βρετανική λειτουργική λιτότητα των αντίστοιχων κάστρων. Και εδώ τα δωμάτια είναι επιπλωμένα και σε μεταφέρουν σε ένα παραμυθένιο κόσμο.
Castle Coch    Το Penarthστις παρυφές του Cardiff, είναι μια πόλη θέρετρο που χτίστηκε κυρίως επί εποχής της βασίλισσας Βικτώριας και μετέπειτα του Εδουάρδου. Είναι μια περιοχή με πλούσια σπίτια, με θέα στη θάλασσα και μια χαρακτηριστική πρόσφατα ανακαινισμένη προβλήτα. Υπάρχουν πολλά  εστιατόρια στο κεντρικό δρόμο και στη παραλιακή οδό. Penarth and Bar 44
     Μια ώρα οδήγημα δυτικά απ’ το Cardiff βρίσκεται ο εθνικός κήπος, ο οποίος  τέλειωσε το 2011 και στεγάζει το μεγαλύτερο στον κόσμο, γυάλινο, θολωτό θερμοκήπιο. Τα φυτά, στο εντυπωσιακό αυτό θερμοκήπιο, είναι τοποθετημένα ανά χώρα, καλύπτοντας τεράστιο εύρος ειδών. Γύρω απ’ το βασικό θερμοκήπιο υπάρχουν πολλοί ακόμη κήποι από τροπικά μέχρι γηγενή φυτά και μαγαζί για αγορές φυτών και σχετικών ειδών.
  Το Κάρντιφ αναμφίβολα είναι μία πόλη με πολλά πρόσωπα, με ιστορικά κτίρια,κάστρα,εκκλησίες, παραδοσιακά σπίτια και εστιατόρια, πλατείες και πάρκα, που ξεκουράζουν και αναζωογονούν ντόπιους και ξένους, μια πόλη με έντονη την παρουσία του παρελθόντος, που βαδίζει ωστόσο με σύγχρονο και γρήγορο βηματισμό.Ο επισκέπτης βρίσκεται μέσα σε ένα πολύχρωμο, πολιτισμικό μωσαϊκό: Βρίσκεται την ίδια στιγμή ανάμεσα σε μεσαιωνικά κάστρα, μουσεία, γκαλερί, αγορές σε στοές, ποδήλατα, ολόφρεσκα θαλασσινά και εξαιρετικά φιλόξενους κατοίκους. 
    Πάνω από 18 εκατομμύρια επισκέπτες επισκέπτονται το Κάρντιφ κάθε χρόνο, είτε από περιέργεια είτε γιατί προσελκύονται από αυτόν τον τουριστικό προορισμό. Το Κάρντιφ έχει πολλά αξιοθέατα όπως ιστορικά κτίρια σε κεντρικά σημεία. Ιστορικά κτίρια με μοναδικό στυλ αρχιτεκτονικής περιλαμβάνουν το κάστρο του Κάρντιφ, το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, τον Καθεδρικό ναό του Κάρντιφ, το Castell Coch, το Δημαρχείο του Κάρντιφ, το Βασιλικό Δικαστήριο, το Εθνικό Μουσείο του Κάρντιφ κλπ. Εκτός από τα ιστορικά κτίρια το Κάρντιφ έχει και πολλά σύγχρονα κτίρια όπως το Senedd, την Κεντρική βιβλιοθήκη, το στάδιο Millennium, το Κέντρο Τεχνών Millennium κλπ . Όντας μια πόλη λιμάνι το Κάρντιφ έχει αξιοθέατα στην περιοχή του κόλπου, όπως η Νορβηγική εκκλησία. Το Κάρντιφ έχει διαδρομές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τουρίστες και τους πεζοπόρους, όπως το Centenary Walk. Η διαδρομή είναι περίπου 3,7 km και περνά μέσα από πολλά αξιοθέατα του Κάρντιφ αλλά και ιστορικά κτίρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου